ႂကြက္နား႐ြက္မႈိ စိုက္ပ်ိဳးနည္း
သိပၸံနည္းက် မွို စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ စားသုံးမွို ႏွင့္ေဆးဖက္ဝင္မွိုမ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။ စားသုံးမွိုမ်ားမွာ ေငြႏွင္းမွို၊ ေငြနားမွို၊ ႂကြက္နား႐ြက္မွို၊ ရွီတာကီမွို၊ ေကာက္ရိုးမွို အစရွိသည္တို႔ ျဖစ္ၾကသည္။ သိပြံနည္းက် မွိုေမြးျမဴ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ မွိုမ်ိဳးတစ္မ်ိဳးႏွင့္ တစ္မ်ိဳး ကြာျခားမႈ သိပ္မမ်ားေပ။ မွိုေမြးျမဴစိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ ျပဳလုပ္ရသည့္ လုပ္ငန္း အဆင့္ (၄)ဆင့္ရွိသည္။ ဌင္းတို႔မွာ
၁။ မွိုမ်ိဳးသန႔္ေမြးျမဴျခင္း
၂။ မွိုမ်ိဳးေစ့ / မွိုပြားစာ ျပဳလုပ္ျခင္း
၃။ မွိုစိုက္ထုပ္ျပဳလုပ္ျခင္း ႏွင့္
၄။ မွိုစိုက္ပ်ိဳးျခင္း တို႔ျဖစ္သည္။
မွိုကို စတင္စိုက္ပ်ိဳးသူမ်ား အေနျဖင့္ အဆင့္ (၄) မွ စတင္ၿပီး ကြၽမ္းက်င္လာမႈအရ အထက္ အဆင့္မ်ားသို႔ တစ္ဆင့္ၿပီးတစ္ဆင့္ တိုးတက္ လုပ္ကိုင္ သြားရမည္။ ယခုေဆာင္းပါးတြင္ အဆင့္(၄) ႂကြက္နား႐ြက္မွို စိုက္ပ်ိဳးနည္း အေၾကာင္းကိုသာ သီးသန႔္ေဖာ္ျပ သြားပါမည္။
ႂကြက္နား႐ြက္ မွိုစိုက္ပ်ိဳးရန္အတြက္ ေရွးဦးစြာ မွိုစိုက္ခန္း ျပင္ဆင္ရပါမည္။ မိမိ စိုက္ပ်ိဳးလိုသည့္ မွိုစိုက္ထုပ္ အေရအတြက္ကို လိုက္၍ အခန္းကို ျပင္ဆင္ရပါမည္။ သီးသန႔္ မွိုစိုက္ခန္း မျပင္ဆင္နိုင္သူမ်ားအတြက္ မိမိအိမ္ရွိ ေရခ်ိဳးခန္း၊ အခန္းလြတ္မ်ား အသုံးျပဳနိုင္ပါသည္။ သို႔ရာတြင္ ေလဝင္ေလထြက္ေကာင္းၿပီး တိုက္ရိုက္ ေနေရာင္ျခည္ မက်ေသာ အခန္းျဖစ္ရမည္။ အသစ္ေဆာက္မည့္သူမ်ားအတြက္ သကၠယ္ သို႔မဟုတ္ ဓနိမိုးၿပီး ထရံကာ အေဆာက္အဦးသည္ အသင့္ေတာ္ဆုံး ျဖစ္သည္။ အခန္း ၾကမ္းျပင္ကို သဲခင္းေပးရမည္။ (ေရေလာင္းေသာအခါ ဗြက္ မထေစရန္ႏွင့္ အစိုဓာတ္ထိန္းရန္ ျဖစ္သည္။) အထုပ္မ်ားထားရွိ စိုက္ပ်ိဳးနိုင္ရန္ စင္ သို႔မဟုတ္ တန္းမ်ား ထည့္သြင္းထားရမည္။ စိုက္ခန္းကို အပူခ်ိန္၂၅ဒီဂရီ မွ ၃၂ဒီဂရီ ႏွင့္ စိုထိုင္းဆ ၈၀-၉၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ရရွိရန္ ျပဳလုပ္ေပးရမည္။ သာမိုမီတာ တပ္ဆင္ထားၿပီး ခ်ိန္ညွိနိုင္သည္။ စိုက္ခန္း ၾကမ္းျပင္ သဲခင္းအား ေရဝေအာင္ေလာင္းထား ရမည္။
စိုက္ခန္း ျပင္ဆင္ၿပီးပါက ႂကြက္နား႐ြက္မွိုမ်ိဳး ထည့္သြင္း ရင့္က်က္ထားေသာ ႂကြက္နား႐ြက္မွို အဆင္သင့္ စိုက္ထုပ္မ်ားကို ဝယ္ယူရမည္။ ဝယ္ယူရရွိလာေသာ မွိုစိုက္ထုပ္မ်ား အခန္းႏွင့္လိုက္ေလ်ာညီေထြ တည္ၿငိမ္လာေအာင္ အခန္းတြင္းထား၍ ၂ရက္ခန႔္ အနားေပးရမည္။ ထို႔ေနာက္ အထုပ္ထိပ္ဝကို ႀကိဳးျဖင့္ တင္းတင္းစည္းေပး ရမည္။ ၿပီးလွ်င္ အထုပ္ေလးဖက္ ေလးတန္ မ်က္ႏွာျပင္ႏွင့္ အထုပ္ ဖင္ေျခတို႔ကို ဓားခြဲေပးရမည္။ မ်က္ႏွာျပင္ တစ္ဖက္တြင္ ဓားခ်က္၂ခ်က္ႏႈန္းျဖင့္ ေလးဖက္အတြက္ ၈ခ်က္ႏွင့္ ဖင္ေျခအတြက္ ၂ခ်က္ စုစုေပါင္း တစ္ထုပ္အတြက္ ဓားခ်က္ ၁၀ခ်က္ ရွိရမည္။ ဓားခ်က္ အ႐ြယ္မွာ ၁လက္မခြဲ မွ ၂လက္မ ရွိရမည္။ ဓားခြဲရာတြင္ မွို စိုက္ထုပ္၏ အေပၚယံ ပလပ္စတစ္သား ၿပဲ႐ုံသာ ခြဲရမည္။ (စိုက္ထုပ္အတြင္း မွိုမွ်င္မ်ား ရွိေနေသာ အတုံးထဲ ဓား မနစ္ေစရန္ သတိျပဳရမည္။) ေလးဖက္ ေလးတန္ မ်က္ႏွာျပင္အား ဓားခြဲရာတြင္ ဓားခ်က္ တစ္ခ်က္ႏွင့္ တစ္ခ်က္ ေတ့ဆက္ ပုံစံျဖင့္ ခပ္ေစာင္းေစာင္း ခြဲေပးရမည္။ ထို႔ေနာက္ စိုက္ထုပ္မ်ားကို ႀကိဳးျဖင့္တြဲသီ၍ စိုက္ခန္းအတြင္း စင္ သို႔မဟုတ္ တန္းမ်ားတြင္တြဲေလာင္း ခ်ိတ္ဆြဲရမည္။
အထက္ပါ အဆင့္မ်ားၿပီးဆုံးပါက တစ္ေန႕လွ်င္ ေရ ၁-၂ႀကိမ္ေလာင္းေပး ရမည္။ ေရပိုက္ အသုံးျပဳ၍ ေလာင္းနိုင္ေသာ္လည္း ေရမႈန္ ေရမႊား အျဖစ္ေလာင္းေပးနိုင္ပါက ပိုေကာင္းသည္။ ေရစေလာင္းသည့္အခ်ိန္မွ ၁ပတ္အတြင္း မွိုစတင္ ထြက္ရွိနိုင္ၿပီး ၂ပတ္မွ ၃ပတ္အတြင္း ဆြတ္ခူးနိုင္သည္။ မွို စိုက္ထုပ္၁ထုပ္မွ ၂ႀကိမ္-၃ႀကိမ္ ဆြတ္ခူးနိုင္ၿပီး မွို စိုက္ထုပ္မူလ အေလးခ်ိန္၏ ၃ပုံ၁ပုံ မွို ထြက္ရရွိမည္။ သတိျပဳရန္မွာ ႂကြက္နား႐ြက္ မွိုစိုက္ပ်ိဳးရန္ မိုးႏွင့္ေဆာင္းမွာ သင့္ေတာ္ၿပီး ေႏြရာသီတြင္ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ အဆင္မေျပနိုင္ပါ။ ေႏြရာသီတြင္ မျဖစ္မေန စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုပါက အပူခ်ိန္ကို အထူးထိန္းခ်ဳပ္ ေပးရပါမည္။
မ်ိဳးမင္း (တမာေျမ)
Comments
Post a Comment